четвъртък, 5 януари 2012 г.

Hewlett-Packard просто няма да позволи WebOS-a да умре

Hewlett-Packard просто няма да позволи WebOS-a да умре. След отписани общо 1,67 млрд. долара във фискално четвърто тримесечие, свързани с решението си да спре WebOS бизнес устройствата, HP сега казва, че ще превърне WebOS-а в платформа с отворен код и ще въведе отново WebOS-базирани устройства за в бъдеще .

През август, компанията прекрати продажбите на използващия WebOS TouchPad таблет , позовавайки се на слабото търсене. Сега HP обяви, че вероятно ще поднови продажбата на WebOS базирани таблети през 2013 г.. Въпреки, че WebOS ще се превърне в платформа с отворен код, HP заяви, че ще продължат да работят активно в разработката и поддръжката на платформата и ще предоставят кода на WebOS под лиценз с отворен код. Вярва се, че това ще позволи на разработчици, партньори, HP инженери и други производители на хардуер, да подобрят WebOS и да предоставят още обновени версии на пазара.

Ще успее ли? WebOS-а има някои добри технологии, но инерцията е вече загубена, а и от HP повлияха негативно на платформата хвърляйки се в крайности - от обявяване на огромен ангажимент, до впоследствие отписване на инвестицията си. Разпродажбата на тъчпада беше широко оповестена, а освен това, Windows 8 идва, и се рекламира като прилаган основно при таблети.

Преминаването към отворен код платформа може да има колебливи резултати (Google Android е перфектен пример за успешна платформа с отворен код, но Google направи огромна инвестиция, за да направи успешен Android), и въпреки всички отчисления досега около WebOS, е твърде вероятно HP да направи от WebOS-а успешен продукт .



Няма коментари:

Публикуване на коментар